Jalkojen hoito

Jalkojen rakenteen tutkiminen - 
mitä asioita tutkitaan ja huomioidaan?

Jalkahoitojen harjoittelu aloitettiin harjoittelemalla jalkahieronta sekä jalkojen rakenteen analyysi. Tässä tekstissä hieman kotitehtävää ja luetteloa siitä, mitä kaikkea jalkojen rakenteen tutkimisessa tulee huomioida.

Rakenteen tutkiminen aloitetaan jo asiakkaan saapuessa jalkahoitoon. Hoitajan tulisi jo kävelyvaiheessa hieman analysoida asiakkaan kävelyä ja liikkuvuutta. Asiakkaan päästessä hoitopaikalle häntä pyydetään riisumaan kengät sekä sukat, ja seisomaan hetken paikoillaan. Seistessä tarkastellaan asiakkaan jalan muoto sekä pitkittäiskaaren muotoutuminen (onko pitkittäiskaari normaali, laskeutunut vai korkea). Tämä selvitetään tarkastellen asiakkaan jalan kaarta sekä nilkan ja jalkaterän asentoja edestä ja takaapäin katsottuna. Seistessä voidaan asiakkaalta tutkia myös mahdollisen vaivasenluun tai vasaravarpaiden muodostuminen, varpaiden asento sekä kantapään asento. Tämän jälkeen voidaan asiakas käyttää myös mahdollisuuksien mukaan jalkapeilillä, josta nähdään hyvin asiakkaan jalan painopisteet.

Asiakkaan istuessa tarkastellaan jalan poikittaiskaaren muoto. Poikittaiskaaren laskeutumasta kertoo eteenkin kovettumien muodostuminen muualle päkiälle kuin sen jalan alueen painopisteille, eli isovarpaan ja pikkuvarpaan alueelle.

 Lisäksi tarkastellaan asiakkaan istuessa jalkojen iho ja tehdään ihoanalyysi.
 Ihoanalyysissä jalkojen ihosta tutukitaan:
*sarveistumat sekä kovettumat
*känsät
*haavaumat ja halkeamat eli pykimät
*varvasvälihautumat ja vettymät eli maseraatio
*hankaumat
*syylät
*rakot
*mahdolliset sieni-infektiot iholla
*ihon kosteuspitoisuus
*ääreisverenkierto jalkojen lämpötilaa havainnoiden
*suonikohjut sekä teleangiekstasia
*säärihaavat
*turvotus
*epätavalliset luomet
*muut havaitut ihomuutokset

Kynsistä taas tutkitaan ja huomioidaan nämä seikat:
*Kynnen pitkittäis- ja poikittaisuurteisuus
*pitkittäishalkeamat tai muut kynnen pinnan epätasaisuudet
*värimuutokset
*paksuuntuneisuus
*kynsien ja kynsinauhojen kuivuus
*kynnen alla olevat känsät
*kynnen irtoaminen alustasta
*sisäänkasvanut kynsi
*mahdollinen sieni-infektio

Asiakas on myös alussa täyttänyt perustietokortin, josta voidaan tarkistaa perusterveystiedot sekä mahdolliset vasta-aiheet hoidoille. Näitä tietoja tulee myös hyödyntää ihoanalyysissä esim. mahdollisia allergioita tai jalkojen hoitoon vaikuttavia sairauksia, kuten esimerkiksi diapetes, ajatellen. Asikasta tulee myös haastatella analyysin tekovaiheessa, jotta saadaan mahdollisimman kattavat tiedot hoitoa varten.


Ohessa kuva jalkahoitokortista (Kirja: Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, Halsas-Lehto, Härkönen, Raivio. SanomaPro 2013, 5.-7. painos)



Lisäksi kuva omista jaloistani jalkapeililä kuvattuna. Jaloissani havaittiin analyysissa jalan poikittaiskaaren laskeumaa sekä hieman vasemman jalan sisäänpäinkääntyvyyttä ja oikean jalan ulospäinkääntyvyyttä. 
Niinkuin poikittaiskaaren laskeutumalle on tyypillistä, oli minullakin kovettumia koko päkiöiden alueella. 
Lisäksi peilikuvasta voi huomata, että vain muutamat varpaat ottavat painoa ns "alleen" ja esimerkiksi pikkuvarpaani ovat hyvin sisäänpäin kääntyneet.






JALKOJEN HOITAMINEN; tehtäväni lomani ajaksi

1. Mistä liikasarveistuma johtuu?
Iho suojaantuu ulkoista rasitusta vastaan sarveissolukerroksen paksuuntumisella, jolloin iholle muodostuu liikasarveistumia. Ärstytys, esim. paine, purstus tai hankaus, kiihdyttävät tyvisolukerroksen uusiutumista, jolloin sarveissolukerros paksuuntuu ärstytyskohdasta.


2. Miltä kovettuma näyttää?
Kovettumat näkyvät iholla kiiltävänä ja sileänä paksuna ihona, joka näyttää kosteana kellertävältä.


3. Millaisia känsiä on olemassa, ja miten känsä ja syylä eroavat toisistaan?
Känsät sijaitsevat tyypillisesti varpaiden päällä. tai niiden välissä, jalkapohjissa, päkiässä, kantapäässä ja vaivasenluun tai vasaravarpaan päällä tai kynnen alla / sen reunassa. Känsä voi olla kivulias, kartion muotoinen känsän kärki painaa tällön hermoa dermiksessä. Kun känsää painetaan alaspäin, tuntuu yleensä pistävää kipua. Tällainen on yleensä kova känsä. Lisäksi on olemassa myös pehmeitä, verisuonittuneita tai verisuonihermottuneita känsiä.
Jalkapohjan syylät kasvavat ihoon sisäänpäin,, eivätkä ole koholla, kuten käsissä. Syylissä voi kuitenkin ertottaa mustia pieniä "pisteitä", hiussuonia. Syylän ja känsän erottamista voi vaikeuttaa se, että känsänkin sisällä voi olla jäänteitä venyneistä verinahan hiussuonisilmukoista.

Jalkapohjassa on syylän ympärille kehittinyt paksu, kellertävä sarveiskerros, känsä eli clavus. (Kuva: R.Suhonen, http://www.ihotauti.net/1kansapic.htm, Luettu 5.5.2016)


Kuva kirjasta Ihonhoito kauneudenhoitoalalla

4. Mikä on pykimä?
Pykimä on halkeama, joka ulottuu jopa verinahkaan. Ne syntyvät jalkapohjiin kohdistuneen rasituksen seurauksena tai niiden liiallisesta kuivumisesta. Ne ovat yleisiä kesällä, kun kävellään paljon avojaloin tai käytetään sandaaleita, joiden kantaosa läpsähtää kantapäähän joka askeleella. Pykimiä voi tulla myös varvasväleihin liikahikoilusta tai ihon kuivumisesta.


5. Miksi vettymä eli maseraation on hyvä hoitaa pois mahdollisimman pian?
Kun iho on rikki ja vettynyt, se altistuu helposti sieni-infektioille.


6. Mistä jalkasieni johtuu ja millaisia oireita se aiheuttaa?
Jalkasienen aiheuttaa rihmasieni, ja se tarttuu kosteissa yleisissä pesutiloissa helposti varsinkin kosteaan tai rikkihiertyneeseen ihoon. Infektio alkaa yleisimmin pikkuvarpaan välistä tai sen alta. Jalkasieni voi levitä myös kynsiin. Pitkäaikaisena ja lievänä esiintyvä sieni voi näkyä jalan kaariosan ja kantapään alueen ihon hilseilynä ja punoituksena. Sitä on joskus myös jalkapohjassa rakkulointa, hilseilynä ja halkeiluna, useimmiten päkiässä tai jalkaholvissa, harvemmin kantaseudussa.
Varvasväli- ja jalkapohjasilsa voivat nostaa kämmeniin ja jalkahovleihin pieniä nesterakkuloita, mysidejä. Ne ovat jonkinlainen etäreagtio sientä kohtaan.

(Terveyskirjasto, Jalkasilsa (jalkasieni), Tarkastettu 20.2.2013, luettu 3.5.2016, http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00238)


7. Mikä aiheuttaa syylän? Millaisia syyliä on olemassa?
Syylän aiheuttaa HPV2-virus. Ne tarttuvat kosketuksesta ja leviävät helposti myös kantajan omalla iholla. Syylä tarttuu helposti, eteenkin kun iho on rikki ja vettynyt. Syyliä on yleensä useita, ja ne voivat ilmaantua ja kadotakin lyhyessä ajassa elimistön immuunipuolustuksen aktivoituessa. Jalkapohjan syylät ovat kookaampia kuin tavalliset syylät, ja ne voivat sijaita rykelmissä. Syylät kasvavat sisäänpäin ja muodostavat syvälle ihoon ulottuvan juuren.

Litteät syyltä ovat yleisiä nuorilla, ja useimmiton ne ovat monen syylän ryhmänä kasvoissa tai kädenselässä. Ne ovat pieniä 1-3mm pituisia ihonvärisiä näppylöitä. jotka ovat melkein ihon tasolla.

Ontelosyylät ovat väriltään vaaleita ja helmimäisiä, ja niiden sisällä on valkoinen massa.


8. Kerro kynsisilsasta
Kynsisilsa esiintyy usein varpaiden kynsissä, mutta voi olla myös sormissa. Infektoitunut kynsi on paksu ja hauras, sen pinta on rosoinen ja epämuodostunut, kynnen väri voi muuttua sameankeltaiseksi, ja kynnen alle kertyy jauhomaista massaa. Kynsi irtoaa helposti alustastaan.

Kynsisilsan aiheuttama haitta on useimmiten esteettinen. Se ei tartu kovin helposti, mutta paranee kuitenkin hyvin harvoin itsestään. Kynsisilsa on ensisijaisesti kynsilevyn alaisen ihon keratiinikerroksen sairaus, joten pelkkä kunnen kirurginen poisto ei johda paranemiseen. Lääkitys on ainoa tehokas hoitokeino. Sitä on jatkettava kynnes terve kynsi on kasvanut täyteen mittaansa.


(R.Suhonen, Ihotauti.net, Luettu 3.5.2016, http://www.ihotauti.net/kynsisilsa.htm & http://www.ihotauti.net/ksilsapic.htm)


9. Mikä aiheuttaa kotkankynnet?
Kotkankynnet ovat paksut, keltaruskeat, sivullekääntyvät, toiselta nimeltään torakynnet. Niiden aiheuttajia voivat olla ahtaat kengät, kynnen vauriot ja kuluneet kynnet eteenkin vanhuksilla. Lisäksi niihin voi olla perinnöllinen taipumus.


10. Mistä jalkojen paleleminen vo johtua?
Jalkojen paleleminen johtuu usein häiriöstä ihon verenkierrossa ja verenkiertoa säätelevässä hermotuksessa. Paikallaan istuminen tai seisominen kosteassa, viileässä tai kylmässä lisää palelua. Jalkojen palelua voi aiheuttaa myös huono liikkuvuus, sairaudet, kuten valtimoiden ahtauma, neuropatia (ääreishermoston toimintahäiriö / patologinen muutos), anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös jokin käytetty lääkeaine tai tupakointi voi välillisesti aiheuttaa jalkojen palelua.

(Terveyskirjasto, Kylmät Jalat, artikkeli tarkastettu 2015, luettu 3.5.2016, http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00163)

Vastausten lähteenä on yllämainittujen lähteiden lisäksi käytetty kirjaa 
Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, Halsas-Lehto, Härkönen, Raivio. SanomaPro 2013, 5.-7. painos

..........................................................................................................................................


OMATOIMISEN OPISKELUN VIIKON KOTIRÄPELLYKSET

Tehtävänä oli laatia kaksi jalkojen rakenneanalyysia ja harjoitella samalla jalkojen hierontaa. Nämä seuraavat analyysit saattavat poiketa hyvinkin paljon ammattimaisesta analyysistä, koska olin koulusta pois myös edellisen viikon, jolloin ryhmäni harjoitteli jalkahoitoa. Koittakaa kestää siis... ;)

Eli ensimmäinen potilas; alla kuva jalka-analyysistä sekä asiakkaan vasemman jalan "pohjapiirros". Tässä näkyy hassusti jostain syystä, että asiakkaalla olisi ollut mukamasten kuusi varvasta, mutta ihan niitä viisi oli. Tällainen jälki kuitenkin kosteasta jalasta tuli.



Asiakkaallani oli "valitettavasti" melko siistit jalat. Takaapäin tarkasteltaessa, asiakkaan seistessä, mielestäni oikea nilkka kääntyi ihan hivenen sisäänpäin. Edestäpäin katsottaessa voitiin huomata, että isovarpaat kääntyvät myös hieman muihin varpaisiin päin, vasemmassa jalassa vähän enemmän kuin oikeassa. Muuten jalkojen rakenne oli mielestäni normaali. Oikeassa jalassa oli hieman sarveistumaa etuvarpaassa sekä päkiällä, isovarpaan alla. Lisäksi oikeassa jalassa on pieni känsä varpaassa sarveistuman alueella. Molemmissa kantapäissä oli paksuuntunutta ihoa, mutta ei mielestäni vielä sarveistumaa. Asiakas raspaa kotona jalkojaan sekä rasvaa myös silloin tällöin.

Ihoanalyysissä todettiin iho normaaliksi. Iho ei tuntunut kuivalta eikä nihkeältä. Oikeassa jalkassa ihomuutoksena pieni arpi, kun taas vasemmassa nilkassa oli pigmenttimuutos. Myös molempien jalkojen kynnet olivat mielestäni normaalit. Asiakkaalla todettiin kuitenkin olevan kylmät jalat, jotka eivät oikein lämmenneet edes hieronnalla. Alkuun oli jaloissa myös hieman turvotusta, mutta asiakas kertoi syövänsä sellaisia lääkkeitä, joissa jalkojen turvotus oli mainittu lääkkeen sivuvaikutukseksi.









Seuraavalla kotiasiakkaallani olikin hieman enemmän tekemistä. :) Jalkojen asento asiakkaan seistessä oli molemmissa jaloissa hieman jalkaterä ulospäin, vasemmassa jalassa hieman enemmän. Vasen jalka oli mielestäni myös takaa katsottuna hieman enemmän kääntynyt sisäänpäin. Molempien jalkojen pitkittäiskaari oli kuitenkin mielestäni normaali, eikä jalkoihin ollut muodostunut vasaravarpaita tai vaivasenluuta.




Jalkaterien iho oli normaali. Molemmissa jaloissa oli sarvestumaa päkiän sekä kantapään ulkosyrjällä. Vasemmassa jalassa sarveistumaa oli myös kantapään sisäsyrjällä, joka johtunee tästä sisäänpäinkääntyneisyydestä. Lisäksi hieman paksuuntuneempaa ihoa oli molemmissa jaloissa poikittaiskaaren alueella, mikä kertoisi poikittaiskaaren laskeutumista. Oikeassa jalassa oli myös känsä päkiän ulkosyrjällä.



Säärien iholla oli oikeassa jalassa yhdessä kohdassa nilkan yläpuolella teleangiestasiaa, kun taas vasemman akillesjänteen takana oli mielestäni yksi suonikohju (näkyy kuvassa). Ihomuutoksina oli molemmissa jaloissa arpia, jotka ovat aiheutuneet työtapaturmana (kemikaalipoltto). 

Kynsimuutoksina oikean jalan pikkuvarpaan kynsi oli selvästi paksuuntunut. Vasemman jalan pikkuvarpaasta myös kuva alla. Varpaan kanssa on käyty myös lääkärissä, mutta lääkäri ei ole todennut kynnessä sientä. Tämä kynsi on kuulemma ollut asiakkaan armeijankäynnistä lähtien kyseisen näköinen.






Jalkojen analyysin jälkeen tein vielä asiakkaalle jalkahieronnan. 

...................................................................................................................................................................

JALKAHOIDOT ALKAVAT: KEISSI NRO 1

Jalkahoitojen alettua rupesi tietenkin tunneilla vilisemään myös erilaisia jalkoja. Ensimmäinen "erikoisempi" juttu sattuikin kohdalleni heti toisen asiakkaani kohdalla. Asiakkaallani oli nimittäin melko kookkaat känsät molempien pikkuvarpaiden väleissä. 


Lisäksi asiakkaalla oli hyvin pitkät pikkuvarpaan kynnet, sekä näiden varpaiden välissä kylvetyksen jälkeen havaittavissa hieman vettymän alkuja. 



Jalkapohjien alueella ei ollut mahdottomasti sarveistumaa / koveettumaa, joten keskityin kynsien ja varpaiden hoitoon. Poistin ensin kirurginveitsellä jalkapohjien alueelta sarveistumaa ja siirryin tämän jälkeen "vuolemaan" varvaskänsiä matalammaksi. Känsät lähtivät pienenemään yllättävän pehmeästi, ja sainkin ne jo veitsellä melko hyvin pois. Lopuksi vielä poistin varpaista niihin muodostuneet ko vettumat veitsellä. Kyseisessä tapauksessa saikin heti kivasti oppia ja kokemusta veitsen käytöstä.

Tämän jälkeen lyhensin kynnet ensin leikkaamalla, jonka jälkeen viimeistelin pituuden viilalla. Tämä kynnen pituus oli minulle uusi, joten hieman vaikeuksia oli aluksi hahmottaa, kuinka lyhyeksi ne tulisi leikata. Opettajan avustuksella löysin kuitenkin kynsiin oikean pituuden. 

Kun kynnet oli huollettu, raspasin vielä asiakkaan jalkapohjat sekä varpaat. Raspasin myös varovasti vielä känsiä, joita olin vuollut. Varoin kuitenkin ohentamasta tervettä ihoa. Mielestäni sainkin känsät pois melko hyvin.

Tämän jälkeen lakkasin asiakkaalta kynnet punaisella Orlyn kynsilakalla sekä hieroin jalat Iloiset varpaat -hierontavoiteella. Lopuksi vielä desinfioin, kuivasin ja talkitsin Iloiset varpaat -talkilla asiakkaan varvasvälit. Laitoin myös lampaanvillaa asiakkaalle vettyneenoloisiin varpaanväleihin imemään niistä mahdollista kosteutta. Ohjeistin asiakasta vielä ottamaan lampaanvillat pois pesun yhteydessä.

Tässä hoidossa opin muun muassa tällaisten "varvasongelmien" tutkailua sekä hoitoa. Asiakas itse oli hyvin iloinen ja jutteli kanssani mielellään, joten hänen kanssa oli sinäänsä helppo toimia. Hän oli hoidossa äitinsä seurassa (äiti viereisessä penkissä), ja kertoi käyneensä koulullamme useasti jalkahoidossa. Hän oli siis tottunut opiskelijatyöhön. :)

Vielä tässä vaiheessa hoidoissa haastavaa on ajankäyttö sekä oma tietämättömyys. Koska meitäkin luokassa on kuitenkin melkein parikymmentä, joutuu uusien asioiden kanssa monesti "odottelemaan", jotta saa opettajalta neuvoja. Lisäksi, koska vastaan on tullut vasta vähän erilaisia jalkoja, menee aikaa uusien asioiden tutkailuun sekä uusien välineiden käyttöön. Näitä asioita ei kuitenkaan opi kuin tekemällä. Tämä jalkahoito oli tosiaan itselleni vasta toinen tekemäni, joten luulen, että tulevaisuudessa selviän kyseisenlaisesta hoidosta jo paljon enemmän rutiinilla ja ammattitaidolla. Onneksi asiakkaani oli tosiaan kärsivällinen, kiitos hänelle siitä. :)


KEISSI NRO 2

Seuraava tapaus olikin sitten jo opiskelun kannalta ihan unelmatapaus. Asiakas oli vanhempi nainen. Hänen liikkuvuutensa oli hyvin huono, kuten myös kuulo sekä näkö. Hänellä oli monia sairauksia sekä erittäin huono verenkierto jaloissa. Lisäksi asiakkaalla oli käytössä verenohennuslääke, joten haavoja olisi erityisesti vältettävä. 
Jalkojen iho oli hyvin hauras ja ohut, ja jaloissa oli todella voimakas turvotus. Iho säärissä oli todella pinkeä ja tummanpunainen. Iholla oli myös pieniä vesirakkoja. Jalkaterät olivat myös todella turvonneet sekä niiden iho hilseili voimakkaasi. Lisäksi varpaanvälit olivat hyvin tiiviit ja hautuneet. Varpaiden kynsissä oli vahva sieniepäily ja osa niistä oli sisäänpäin kasvaneita.




Temme jalat parityönä luokkakaverini kanssa. Koska iho oli niin hauras, hoitosuunnitelmamme oli keskittyä kynsien huoltoon. Otimme alkukylvetyksen jälkeen jalkapohista veitsen avulla varovasti pois kaksi känsää. Tämän jälkeen raspasimme jalkapohjien ihon hyvin kevyesti.

Sen jälkeen ohensimme kynsiä vesiporan avulla. Itselleni nämä kynnet olivat ensimmäiset, joita ohensin reilusti poralla. Tämä tuottikin itselleni melko lailla pään vaivaa, koska oli vaikea hahmottaa, paljonko kynsiä kestäisi ohentaa. Opettaja näytti meille toiseen isovarpaaseen mallin, mutta silti ainakin itselläni oli arkuutta ohentaa kynnen pintaa. Oman puolen jalassani esimerkiksi toiseen varpaaseen tuli kynteen hyvin nopeasti pyöreä reiännäköinen alue, jonka alla näkyi verisuonta. Kynsi jäi kuitenkin pallomaiseksi, mutta en uskaltanut ottaa riskiä, että poraan liikaa. 

Lisäksi kynsien lyhennyt tuotti minulle tuskaa. Kynsien malli oli osassa hyvin harjamainen ja niiden alle oli tullut runsaasti kovettunutta ihoa. Näin ollen niistä oli vielä omaan silmään vaikea hahmottaa, mistä sai lyhentää. Opettajamme joutuikin avustamaan minua aika lailla.

Lopuksi sivelimme kevyesti asiakkaan jaloille halkeamavoiteen kosteuttamaan hilseilevää ihoa. Jalkoja ei niiden kunnon takia voinut tämän enempää hieroa. Puhdistimme ja desinfioimme vielä varpaidenvälit Neo-Amiseptillä ja laitoimme varpaidenväleihin lampaanvillaa. 

Omalta osaltani tästä jäi kyllä turhautunut olo, koska jäljestä tuli mielestäni jotenkin suttuinen. Vaikka tiedossa oli, että jalat ovat todella haastavat, olisin toivonut saavani aikaan siistimpää ja tarkempaa jälkeä. Opin toki myös paljon, koska tässä oli "samassa paketissa" todella monia ongelmia. Käytin myös ensimmäisen kerran vesiporaa. Harmittaa vain, ettei vielä osannut tämän paremmin asiakasta auttaa. 

Alla minun "työni"




Kyllä tässä välillä vähän epätoivo iskee, kun kaikkea pitäisi oppia ja on niin vähän aikaa.... Eli tähän epätoivoon on pakko kuunnella mun tsemppausbiisi ja siitä sitaatti:

"Vaan menneet ovat menneet, nyt se pullo tänne tuo. Kuihtuu metsän kasvitkin, jos eivät joskus juo. Kun vyösi alle uudet iskut joudut ottaan. Niin kysy: ettekös te pysty tuon parempaan?
Kai jotkut synkät päivät oisin voinut vaihtaa pois. Vaan missäs niitä kukaan valoisampiin vaihtaa vois? Me saatiin nämä kortit, ja ne kortit vähenee. Siis, veli hyvä, tästä päivästä se hyvä tee."
Jarkko Martikainen - Huominen on kaukana

Mutta elä opettaja huoli, pullo mihin minä tartuin kotona, oli ihan soodapullo! ;) :D



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti